Web Analytics Made Easy - Statcounter

ساعت 24-براساس اعلام وزارت بهداشت در یازدهمین روز از شیوع کرونا در ایران ۳۸۸ مورد قطعی مبتلا به ویروس کرونا در کشور شناسایی شده و متاسفانه ۳۴ نفر از آنان جان خود را از دست داده‌اند. همچنین ۷۳ نفر از بیماران مبتلا به کرونا بهبود یافته و از مراکز درمانی مرخص شده‌اند. براساس مصوبات پنجمین جلسه ستاد مبارزه با کرونا ساعت کاری ادارت به مدت ۲ ساعت کاهش یافته و همچنین کارمندانی که با مشکلات ریوی، دیابت، قلبی مواجه هستند می‌توانند دورکار شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

براساس این مصوبه نیز دانشگاه‌ها تا یک هفته دیگر تعطیل شد همچنین مهدهای کودک، مدارس و مراکز روزانه بهزیستی نیز تا روز دوشنبه تعطیل هستند و آموزش دانش‌آموزان نیز طبق برنامه اعلام شده از سوی شبکه آموزش از این طریق ارائه می‌شود.

"شایعه کرونا" سبب آتش‌سوزی درمانگاه شهرک توحید بندرعباس شد

شب گذشته در پی دست به دست شدن شایعه‌ای در بین ساکنان شهرک توحید مبنی بر نگهداری چند بیماران کرونایی در درمانگاه این شهرک، عده‌ای با هجوم به این مرکز درمانی، بخشی از آن آتش زدند که با ورود پلیس و آتش نشانی، آتش مهار شده است.

دکتر فاطمه نوروزیان با رد شایعاتی مبنی بر قرنطینه کردن بیماران کرونایی یا افراد مشکوک در درمانگاه‌های شهرک توحید، شهرک پیامبراعظم(ص) و امام رضا(ع)، بیان کرد: شهروندان به شایعات در فضای مجازی توجه نکنند و ستاد مقابله با بیماری کرونا نیز تمامی تدابیر لازم در این زمینه را اندیشیده است. 

وی ادامه داد: دانشگاه علوم پزشکی استان هرمزگان برای پیشگیری از ازدحام و شلوغی در مراکز درمانی و ارائه خدمات سریع بهداشتی به مردم، سه مرکز پذیرش بیماران مشکوک به کرونا را در بندرعباس راه‌اندازی کرده است که پس از تشخیص جهت بستری به بیمارستان شهید محمدی بندرعباس منتقل می‌شوند.

تشریح تدابیر آموزشی برای دانش‌آموزان تیزهوش در قم

"علی طالبی" رئیس اداره استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان استان قم در گفتگو با ایلنا، درباره روند آموزش مجازی در مدارس استعدادهای درخشان استان قم به جهت تعطیلات این روزهای مدارس گفت: باتوجه به تعطیلی اجباری که در واحدهای آموزشی استان قم پیش آمد، به دستور مدیرکل آموزش و پرورش استان و با همکاری و همفکری با مدیران مدارس استعدادهای درخشان، اقدام به ارائه خدمات آموزشی در بستر فضای مجازی از طریق پیام رسان‌های ایتا و بله کردیم.

وی در ادامه بیان کرد: طرح آموزش مجازی به واسطه اعلام تمدید تعطیلی تا پایان هفته، از روز سه شنبه آغاز شده است‌. از طرف دیگر با در نظر گرفتن موضوع احتمال استمرار تعطیلی مدارس تا هفته آینده و نیز در پیش داشتن تعطیلات نوروز، همچنین لزوم پرکردن قسمتی از ساعات حضور اجباری تمام وقت این روزهای دانش‌آموزان در منزل،  بحث استفاده از بستر فضای مجازی در این ایام با مدیران مدارس سمپاد مطرح و آنها نیز از کادر اجرایی و کادر آموزشی درخواست ایجاد بستری برای آموزش مجازی کردند که ایشان نیز با درک به جای موقعیت کنونی، دلسوزانه و با مسئولیت پذیری، وارد عمل شدند.

رییس اداره استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان استان قم گفت: همکاران داخل مدارس دلسوزانه دغدغه انجام رسالتشان را نشان دادند و وارد گود شدند. فعلا در گام اول در مدارسمان در بسترهای پیام رسان مجازی داخلی یعنی ایتا و بله کانال‌ها و گروه‌هایی تشکیل دادند که هر کدام مختص یک پایه از مدرسه است. فعلا فعالیت‌ها در قالب فعالیت‌های آموزشی کپسولی اعم از مرور مطالب درسی تدریس شده تاکنون و یا آموزش دروس جدید است که در چارچوب‌های مختلف مثل پاورپوینت، فایل صوتی، فایل تصویری و متن pdf خواهد بود به صورتی که فعلا دانش آموز را در این هفته از درس و مطالب درسی عقب نماند.

طالبی اضافه کرد: اگر قرار شد ‌فرایند تعطیلی مدارس استمرار یابد و تعطیلی هفته بعد را در پیش داشته باشیم، در تلاشیم تا با هماهنگی حوزه معاونت برنامه‌ریزی و اداره حراست اداره کل آموزش و پرورش استان، از یکی از سایت‌هایی که می‌تواند برای آموزش مجازی بستر قوی تری در اختیارمان بگذارد تا قادر باشیم، استمرار خدمات را با قوت و قدرت بیشتری در بستر فضای مجازی به دانش آموزان عزیز داشته باشیم.

وی همچنین درباره تصمیم گیری در خصوص نحوه ارائه خدمات به سایر دانش آموزان غیرسمپادی در استان گفت: روز سه‌شنبه معاونت آموزش متوسطه اداره کل آموزش و پرورش استان در جلسه‌ای با معاونان آموزش نواحی و مناطق استان، ضمن بررسی راهکارهای ارائه خدمات در این شرایط به دانش آموزان، به تدابیری در این خصوص دست یافته‌اند.

رییس اداره استعدادهای درخشان و دانش‌پژوهان جوان استان قم اظهار داشت: همچنین در حوزه معاونت آموزش ابتدایی استان نیز، تصمیماتی در خصوص ارائه خدمات به دانش آموزان از طریق بستر فضای مجازی صورت گرفته که از طریق بخشنامه به نواحی و مناطق ابلاغ شده است.

احتمال شیوع ویروس کرونا بین رانندگان بلاتکلیف در مرزها

اقدامات پزشکی در مرزها بسیار ضعیف است

احمد کریمی در گفتگو با ایلنا، درباره آخرین وضعیت ناوگان باری در مرزهای زمینی کشور اظهار داشت: از هفته گذشته مسئولان برای حل این موضوع و مذاکره با طرف‌های خارجی برای برگشت کامیون‌های ایرانی از مرزهای خارجی در تلاش هستند و تقریبا در تمام مرزها کامیون‌های ایرانی توانسته‌اند وارد خاک کشور شوند.

وی افزود: در حال حاضر بیشترین صف در «میرجاوه» در مرز پاکستان است و برای این وضعیت بلاتکلیفی ناوگان باری و رانندگان کامیون باید هر چه زودتر تصمیمی اخذ شود.

دبیر کانون انجمن‌های صنفی کامیون‌داران کشور با بیان اینکه تجمع و توقف کامیون‌ها باعث احتمال شیوع بیماری کرونا می‌شود، تاکید کرد: خوشبختانه تا کنون هیچ گزارشی مبنی بر ابتلای رانندگان کامیون بلاتکلیف در مرزها نداشتیم اما برای پیشگیری از این موضوع هر چه سریع‌تر باید صف و تجمع کامیون‌های بالاتکلیف در برخی از مرزها باید تعیین تکلیف شوند.

کریمی تاکید کرد: احتمالا به رانندگان کامیون دستور داده شود که با بار به مقاصد بارگیری برگردند.

وی با انتقاد از وضعیت تجهیزات اولیه برای پیشگری از این شیوع ویروس کرونا در مرزها اظهار داشت: رانندگان در نقط مرزی به ماسک و محلول‌های ضدعفونی دسترسی ندارند و همین می‌تواند عامل انتقال ویروس کرونا از فردی به فرد دیگر باشد.

 دبیر کانون انجمن‌های صنفی کامیون‌داران کشور با اشاره به ضرورت اعزام تیم‌های پزشکی برای چک و بررسی رانندگان کامیون بلاتکلیف در مرزها گفت: در مرز مقابل تیم‌های پزشکی حضور دارند اما در مرز ایران حضور نمایندگان مرکز بهداشت و پزشک برای انجام تست و چک‌های مورد نظر بسیار ضعیف است.

وی افزود: در مرز میرجاوه در بخش مسافری شاهد حضور کاروان‌های زوار پاکستانی هستیم که از ایران قصد ورود به خاک کشور خود را دارند که این افراد توسط پزشکان ایرانی و پاکستانی مورد چک‌های پزشکی قرار می‌گیرند اما برای رانندگان ایرانی هیچ اقدامات خاصی صورت نگرفته‌ است.   

کمبود تجهیزات در اورژانس نداریم

مشکل مالی در زمینه مقابله با ویروس کرونا وجود ندارد

پیرحسین کولیوند (رئیس سازمان اورژانس کشور) با اشاره به تعداد کافی آمبولانس‌های اورژانس اظهار کرد: تمام نیروی‌های اورژانس در حالت آماده‌باش‌کامل به صورت شبانه‌روزی هستند و اگر مشکلی ایجاد شود می‌توانیم به طور کامل همه موارد را پوشش دهیم.

رئیس سازمان اورژانس کشور توضیح داد: از نظر لباس و تجهیزات لازم به مقدار مناسب تهیه شده و در انبار نگهداری می‌شود و در مجموع مشکلی در این زمینه نیست.

وی‌ با بیان اینکه پرسنل اورژانس با آخرین تجهیزات ایمنی برای مقابله با ویروس کرونا تجهیز هستند یادآور شد: از زمان شیوع ویروس کرونا تمهیدات لازم پیش بینی شد و منابع مالی آن تامین شد.

رئیس سازمان اورژانس کشور ادامه داد: ٥٠تیم عملیات ویژه در تهران و سایر شهرها کار انتقال بیماران کرونایی یا مشکوک به این ویروس را بر عهده دارند.

دستور رییس قوه قضاییه برای پیشگیری از شیوع کرونا در زندان‌ها

 دستورات سیدابراهیم رئیسی در این بخشنامه به شرح زیر است:

۱. با رویکرد کاهش ورودی افراد به زندان ها از صدور قرارهای تامین منجر به بازداشت جز در موارد ضروری اجتناب گردد.

۲. با رعایت ضوابط و مقررات قانونی در اتخاذ تصمیمات قضایی از تاسیسات ارفاقی مندرج در قانون آیین دادرسی کیفری و قانون مجازات اسلامی از قبیل اعمال مجازات‌های جایگزین حبس، تعویق اجرای مجازات، تعلیق تعقیب و تعلیق مجازات در حد امکان قانونی استفاده شود.

۳. محکومانی که آرای محکومیت آنها قطعیت یافته و در حال حاضر با قرار تامین آزاد هستند جز در موارد ضروری از معرفی آنها به زندان‌ها تا پایان فروردین ۹۹ خودداری شود.

 تمامی قضات دادسراها و دادگاه‌ها مسئول اجرا و دادستان‌ها و روسای کل دادگستری‌های سراسر کشور نیز موظف به نظارت بر حسن اجرای این بخشنامه شده‌اند.

برای دفن پسماندها نیازمند ابلاغ پروتکل جدید توسط وزارت بهداشت هستیم

«صدرالدین علیپور» مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران در گفتگو با ایلنا، در خصوص وضعیت نظافت شهر تهران با توجه به شیوع کرونا گفت: رفت و روب شهر بر عهده مناطق است و آنها باید نسبت به این مورد اقدام کنند، سازمان مدیریت پسماند از ۱۱ ایستگاه، پسماند را دریافت و تا کهریزک حمل و نقل می‌کند، اما دستورالعمل جدید به مناطق ۲۲گانه ابلاغ شده است و از شهروندان می‌خواهیم، اگر درباره نظافت شهر موردی را مشاهده کردند به ما اطلاع دهند تا پیگیری شود.

او درباره رعایت نکات ایمنی توسط نیروهای خدمات شهری گفت: کارگران و نیروهای خدماتی براساس دستورالعمل‌های مصوب از ماسک و دستکش استفاده می‌کنند و براساس دستورالعمل ابلاغی سیستم اسکان کارگری روزی دوبار ضدعفونی می‌شود که اجرای آن توسط ناظران بررسی می‌شود. 

علیپور تصریح کرد: مکاتباتی با وزرارت بهداشت داشته‌ایم که اگر لازم است، اعلام کند تا تفکیک زباله‌های تر و خشک  منتفی شود، اما تا این لحظه هنوز دستوری به ما اعلام نشده است. 

او درباره دستورالعمل جدید مقابله با کرونا که توسط سازمان مدیریت پسماند انجام می‌شود، اظهار داشت: زمان ماندن پسماند در مخازن کمتر شده و تعداد دفعات جمع‌آوری بیشتر شده است. گشت‌های ما به صورت سیار در حال گشت‌زنی هستند و در هر نقطه‌ای که احساس کنند، باید مخزنی تخلیه شود این اقدام را انجام می‌دهند، اما معمولا روزانه سه بار تخلیه مخازن زباله سطح شهر اتفاق می‌افتد. 

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند درباره ضرورت افزایش تعداد مخازن زباله و همچنین دستورالعمل جمع‌آوری دستکش‌ها و ماسک‌هایی که در سطح شهر دیده می‌شود، گفت: در سطح شهر نزدیک به ۶۰ هزار مخزن داریم و براساس برنامه‌ریزی‌های درازمدت این مخازن باید جمع‌آوری شود و زباله‌ها در داخل خانه‌ها تا زمان جمع‌آوری باشد. حتی در شرایط خاص هم قرنطینه پسماند وجود دارد و پسماندهای خاص را در منزل نگه می‌دارند و پس از دو هفته در بسته‌بندی تحویل می‌دهند و قراردادن این نوع پسماند در بین پسماندهای عادی براساس پروتکل‌های بهداشتی یک نوع نقض است، اما از آنجایی که ما زیرساخت‌های لازم را نداریم که مخازن در داخل ساختمان‌ها باشند، تلاش می‌کنیم مخازن فعلی را با سرفاصله کمتری جمع‌آوری کنیم. 

علیپور ادامه داد: از شهروندان می‌خواهیم در حد امکان اگر بیماری دارند و یا دچار سرماخوردگی هستند، دستکش و ماسک‌های خود را در کیسه‌های پلاستیکی جداگانه‌ای بگذارند و در آن را ببندند تا از پسماندهای عادی جدا باشد.در کشورهای دیگر حتی پسماند بیمارستانی بیمارستان‌های ایزوله را نگه می‌دارند و به مراکز دفن منتقل نمی‌کنند تا مانع انتقال بیماری در حین انتقال،  نگهداری و یا دفن پسماندها شوند. 

او با بیان اینکه منتظر پروتکل‌های وزارت بهداشت هستیم، تصریح کرد: اگر وزارت بهداشت شرایط خاص‌تری را اعلام کند، پروسه تفکیک را حذف می‌کنیم و هر پسماندی را مستقیما به محل دفن انتقال داده و دفن می‌کنیم، اما تا این لحظه به ما چیزی اعلام نشده و براساس پروتکل معمولی انتقال پسماند انجام می‌شود. 

علیپور تاکید کرد: براساس پروتکل‌های خودمان سعی می‌کنیم، زباله‌ها را زودتر جمع‌آوری کنیم و از طرفی کارگرانی که با زباله‌ها درگیر هستند، از سیستم حفاظتی مناسب برخوردار باشند.

او درباره فعالیت کودکان کار با توجه به شیوع کرونا و عدم استفاده آنها از دستکش و ماسک گفت: عدم بکارگیری کودکان کار را ابلاغ کرده‌ایم و اگر موردی باشد با آن برخورد می‌کنیم. این در شرایط خاص فقط نباید لحاظ شود و در شرایط عادی نیز باید روی کارکرد کارگران نظارت شود و به مسائل مراقبتی آنها بیشتر شود. 

او با بیان اینکه درباره دفن پسماند نیازمند پروتکل جدیدی از سوی وزارت بهداشت هستیم، گفت: چرا که دستگاه متولی و سیاستگذار آنها هستند و باید به ما ابلاغ شود که دفن پسماند براساس چه دستورالعملی انجام شود. خودمان براساس بررسی‌ها شرایط را سختگیرانه‌تر و با مراقبت بیشتری انجام می‌دهیم.

علیپور همچنین درباره دفن زباله‌های بیمارستانی نیز گفت: سایت جداگانه‌ای را برای این منظور پیش‌بینی کرده‌ایم و تلاش ما این است که ناوگان حمل را افزایش دهیم تا زمان ماندت زباله کمتر شود، اما پروتکل جهانی کشورهایی که درگیر ویروس کرونا هستند به گونه دیگری است و یا زباله‌ها را نگه‌داری می‌کنند و یا می‌سوزانند تا انتقال و جابجایی زباله‌ها کمتر صورت گیرد.

مبتلایان ویروس کرونا بیمه می‌شوند

دو شرکت بیمه‌ای پیشگام شدند

به گزارش خبرنگار ایلنا، دو شرکت بیمه دولتی و خصوصی مبتلایان به ویروس کرونا را در قالب بیمه زندگی تحت پوشش قرار دادند.

یک شرکت بیمه‌ای اعلام کرده‌ است که با هدف آرامش خاطر بیمه گذاران و کاهش نگرانی موجود در جامعه، بیمه ‌شدگانی را که نسبت به دریافت پوشش تکمیلی ‌بیماری‌های خاص در بیمه نامه خود اقدام کرده باشند، در صورت ابتلا به بیماری کرونا تا سقف تعهدات پوشش بیمه‌ای ‌بیماری‌های خاص تحت پوشش قرار می‌دهد.‌

همچنین با توجه به ماهیت بیمه‌های زندگی، درصورت فوت بیمه ‌شدگان به دلیل ابتلا به بیماری کرونا، پرداخت غرامت فوت آنان براساس تعهدات مندرج در بیمه نامه، تحت پوشش خواهد بود.‌

یک شرکت بیمه‌ای دیگر هم اعلام کرده‌ است که به تازگی برای مقابله با ویروس کرونا پوشش امراض خاص تا سقف ٣٠٠ میلیون ریال را به بیمه نامه‌های عمر خود اضافه کرده است.

پسر حدادعادل به کرونا مبتلا شد

فریدالدین حداد عادل تنها فرزند پسر غلامعلی حدادعادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی به کرونا مبتلا شد.

 وی در توئیتر خود نوشت: «خب، کورنایی شدم. رفته بودم قم به مدرسه‌ سر بزنم که مبتلا شدم و الان قرنطینه‌ی خانگی‌ام. از همه‌ی دانش‌آموزان و فارغ‌التحصیلان مدرسه بابت پیام‌های محبت‌آمیزشون تشکر می‌کنم. سعی می‌کنم تجربه‌ی این چند روز رو براتون بنویسم».

تست کرونای «ضیا نبوی» منفی است

«وحید شالچی» معاون فرهنگی دانشگاه علامه طباطبایی در گفتگو با ایلنا، درباره آخرین وضعیت ضیا نبوی دانشجوی کارشناسی ارشد جامعه شناسی دانشگاه علامه که گفته می‌شود در زندان مشکوک به علائم کرونا بوده است؟ گفت: دانشگاه علامه مکرر پیگیر مساله ضیا نبوی بوده است، از طرفی آن ضابط قضایی که بازداشت را انجام داده، تاکید کرده و به ما اطمینان داده است، که از امکانات پزشکی لازم بهره‌مند هستند. همچنین به ما اعلام کردند که حال ضیا نبوی بهبود پیدا کرده است.

وی ادامه داد: گویا ضیا نبوی پیش از اینکه بازداشت شود، تب و لرز شدید داشته است و ضابط  قضایی به ما اطلاع داد که به تجهیزات پزشکی دسترسی دارند و تست کرونا ضیا نبوی منفی بوده است.

معاون فرهنگی دانشگاه علامه طباطبایی در پاسخ به این سوال که آیا اقدامی انجام شده تا در روند پرونده وی تسهیل ایجاد شود؟ گفت: ما تلاشمان را می‌کنیم، اما نکته‌ای که وجود دارد این است که قاضی تصمیم‌گیرنده است. ما پیگیری کردیم که ضیا نبوی با خانواده‌اش تماس بگیرد، او هم با خانواده‌اش تماس گرفت تا از نگرانی آنها کاسته شود.

وی تصریح کرد: امیدواریم به زودی مرحله تحقیقات پرونده آقای نبوی به اتمام برسد و او آزاد شود ولی ما به عنوان دانشگاه فقط می‌توانیم پیگیر باشیم و به لحاظ حقوقی امکان مداخله‌ای در پرونده نداریم و تنها می‌توانیم پادرمیانی و وساطت کنیم.

شالچی در پاسخ به این سوال که آیا با قوه قضاییه جهت تسهیل در پرونده ضیا نبوی مذاکره‌ای داشته‌اید یا خیر؟ گفت: تا آخر هفته گذشته مکرر پیگیر وضعیت آقای نبوی بوده‌ایم و این پیگیری حتی در روز تعطیل هم انجام شد تا بتوانیم به نوعی نگرانی خانواده او را کم کنیم.

ایلنا

منبع: ساعت24

کلیدواژه: سازمان مدیریت پسماند استعدادهای درخشان گفتگو با ایلنا شیوع ویروس کرونا رانندگان کامیون بستر فضای مجازی برای پیشگیری دانشگاه علامه بیماری کرونا وزارت بهداشت ارائه خدمات دانش آموزان شیوع کرونا دفن پسماند شرکت بیمه کامیون ها زباله ها جمع آوری استان قم زندان ها ضیا نبوی بیمه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۰۸۱۷۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انسان نخستین بار کی سرما خورد؟

ایتنا - انسان خردمند (هومو ساپینس) چه زمانی در تاریخ برای اولین بار سرما خورد؟
پاسخ به این سوال دشوار است؛ تا حدی به این دلیل که از میان ویروس‌های متعددی که باعث سرماخوردگی می‌شوند، تنها تعداد کمی از آن‌ها در بقایای به‌جا مانده از انسان‌ها کشف می‌شوند چرا که ویروس سرماخوردگی اغلب در بافت‌های نرم مانند ریه وجود دارد و کم‌تر در استخوان و دندان قابل ردیابی است. با این حال این امکان وجود دارد که برخی از اولین انسان‌های خردمند دست‌کم ۳۰۰ هزار سال پیش به سرماخوردگی مبتلا شده‌ باشند. 

«سرماخوردگی معمولی» یک اصطلاح کلی برای گروهی از عفونت‌‌های تنفسی است که افراد با سیستم ایمنی سالم، به صورت خفیف به آن‌ مبتلا می‌شوند. راینوویروس‌ها، کروناویروس‌ها و ویروس سین‌سیشیال تنفسی (RSV/ ویروس پیوسته‌یاخته‌ای تنفسی) اغلب عوامل اصلی‌اند. البته این عوامل بیماری‌زا (پاتوژن‌ها) قبل از آنکه بین مردم شیوع پیدا کنند، احتمالا از سایر مهره‌داران به انسان منتقل شده‌اند.

جوئل ورتهایم، ویروس‌شناس تکاملی از دانشگاه کالیفرنیا به لایو‌ساینس گفت، باتوجه به زندگی انسان خردمند با حیوانات، قرار گرفتن بشر در معرض ویروس‌های جدید اجتناب‌ناپذیر بوده است.

معمولا زمانی که ویروس حیوانی به بدن انسان وارد می‌شود، قادر به ایجاد عفونت و آلودگی نیست، زیرا با میزبان جدید سازگار نیست، با این حال ویروس‌ها گاه برای جهش موفقیت‌آمیز و حتی انتشار بین انسان‌ها مجموعه‌ای از ژن‌های مناسب دارند؛ مانند ویروس‌هایی که در همه‌گیری کووید‌ــ۱۹ یا آنفلوانزای خوکی ظهور کردند.

البته دانشمندان درباره زمان اولین شیوع ویروس‌های سرماخوردگی نظرهای متفاوتی دارند. به عقیده برخی دانشمندان، این ویروس‌ها می‌توانند هم‌زمان با طلوع تمدن بشری یعنی پنج تا شش هزار سال قبل، از حیوانات به انسان‌ها منتقل شده‌ باشند؛ زمانی که انسان‌ها زندگی در مناطقی نزدیک به هم را آغاز کردند که عوامل بیماری‌زا به‌راحتی می‌توانستند بین آن‌ها گسترش یابند و هم‌زمان پرورش حیوانات حامل این ویروس‌ها را نیز آغاز کردند.

اما همه دانشمندان با این فرضیه موافق نیستند. فرانسوا بالوکس، زیست‌شناس دانشگاه کالج لندن، می‌گوید انسا‌ن‌های «شکارچی‌ــ‌گردآورنده» که کشاورزی نمی‌کردند یا دام پرورش نمی‌دادند هم می‌توانستند از طریق شکار در معرض این ویروس‌های حیوانی قرار بگیرند. انسان شکارچی‌ پیش از انسان خردمند وجود داشت و به نظر این زیست‌شناس، ویروس‌های سرماخوردگی مختلف در طول دوران تکامل انسان در زمان‌های مختلف پدیدار می‌شدند و از بین می‌رفتند.

او می‌گوید: «من فکر می‌کنم احتمالا یکی از رویدادهایی که به افزایش قابل‌توجه جذب عوامل بیماری‌زا در انسان منجر شد، پخش شدن آن‌ها در خارج آفریقا بود که طی آن احتمالا به ویروس‌های سرماخوردگی جدید مبتلا شدند. بقایای قدیمی‌ترین انسان‌ خردمندی که در خارج از آفریقا کشف شد، متعلق به ۲۱۰ هزار سال قبل بود.»

دانشمندان برای کشف پیدایش این ویروس سراغ حفاری‌های باستان‌شناسی رفتند. به گفته کارشناسان، ویروس‌های سرماخوردگی زیاد خوبی باقی نمی‌مانند. این ویروس‌ها به طور معمول در بافت‌های نرم مانند ریه که پس از مرگ از بین می‌روند، اثر باقی می‌گذارند و در بافت‌های مقاوم مانند استخوان و دندان یافت نمی‌شوند.

البته ژنوم‌های ویروسی در بقایای انسان‌های باستانی یافت شده‌اند اما فقط ویروس‌های مبتنی بر دی‌ان‌ای بوده‌اند نه ویروس‌های حاوی آران‌آی (RNA) اما محققان یک کروناویروس متعلق به قرن شانزدهم را در پالپ دندان یک اسکلت‌ انسان در فرانسه پیدا کردند. این آران‌ای با کروناویروس‌های شناخته‌شده امروزی متفاوت است و نشان می‌دهد که این عوامل بیماری‌زای تاریخی احتمالا یا از بین رفته‌اند یا بدون آنکه شناسایی شوند، تکامل یافته‌اند.

بالوکس می‌گوید: «احتمالا در آینده از ویروس‌هایی که کمتر از ۲۰۰ سال پیش با ما بودند، تصویر جمعی مناسب‌تری خواهیم داشت. این امر ردیابی تاریخچه ویروس‌ها در گذشته‌های دور را برای دانشمندان آسان‌تر می‌کند.»

دیگر خبرها

  • ۱۳ درصد ایرانی‌ها به آسم مبتلا هستند/ آسم چگونه درمان می شود؟
  • از ساخت و ساز ساختمان ناایمن در کرمانشاه جلوگیری شد
  • ورزش و کاهش وزن نخستین اقدام برای درمان کبد چرب
  • گندم‌کاران مراقب شیوع بیماری زنگ زرد باشند
  • انسان نخستین بار کی سرما خورد؟
  • بهره برداری از کلینک داندانپزشکی و درمانگاه شهید زارعی در بندرعباس
  • دستورالعمل‌ بهداشتی حج ۱۴۰۳ اعلام شد/ ممنوعیت حج برای مبتلایان به این بیماری‌ها
  • ممنوعیت حج برای مبتلایان به برخی بیماری‌ها؛ زائران حج چه واکسن‌هایی باید بزنند؟
  • ممنوعیت حج برای مبتلایان به برخی بیماری‌ها / زائران حج چه واکسن‌هایی باید بزنند؟
  • پیشگیری از آنفولانزای فوق حاد پرندگان با تزریق واکسن ایران‌ساخت